Νικώντας το φόβο Χαράζοντας διαδρομές χειραφέτησης - Κάλεσμα

Κάλεσμα για την Διημερίδα

 24-25 Ιουνίου 2010

   Με συμμετοχή εκπροσώπων  οργανώσεων για τη  Ψυχική Υγεία από Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία

Στις 24 και 25 Ιουνίου, στη Ν. Φιλαδέλφεια, για μια ακόμη φορά, μετά από ένα χρόνο, άτομα και συλλογικότητες με εμπειρίες ψυχιατρικού χαρακτήρα, παίρνουν, ξανά, το λόγο.

Άνθρωποι που βιώνουν, ή βίωσαν στο παρελθόν, τέτοιες εμπειρίες και που πάλεψαν, ενάντια σε κάθε είδους εμπόδια και προκαταλήψεις, για τη δυνατότητα να παίρνουν το λόγο και να συμμετέχουν.

Άνθρωποι που δέχονται θεραπευτική φροντίδα χωρίς ν΄ απαρνούνται ή να παραχωρούν την ατομική ιδιαιτερότητά τους και την  υποκειμενικότητά τους, καθώς και τον κοινωνικό τους ρόλο.

Άνθρωποι που βρήκαν, ή αναζητούν δρόμους ανάρρωσης, άνθρωποι που θέλουν να ενθαρρύνουν άλλους, ή να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι για να χαράξουν τις δικές τους προσωπικές διαδρομές χειραφέτησης.

Αν, όπως τονίστηκε πέρσι, Αποιδρυματοποίηση της Ψυχιατρικής σημαίνει όχι μόνο την υπέρβαση των τειχών του εγκλεισμού, αλλά και των νοητικών σχημάτων που ακυρώνουν και απαξιώνουν κάθε χειρονομία του ‘άλλου’, υποβαθμίζοντάς την έτσι σε απλό σύμπτωμα – αν Αποιδρυματοποίηση σημαίνει όχι μόνο την έξοδο από το ψυχιατρείο, αλλά και την αμφισβήτηση των εξουσιαστικών σχέσεων και του μονολόγου των ειδικών μέσα από την ανάδυση των «νέων υποκειμένων» (των «ασθενών», των οικογενειών κλπ) σε συνθήκες ισότιμου διαλόγου, τότε η ανάκτηση του λόγου από τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι η κατ΄ εξοχήν θεραπευτική πράξη, αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σκέψεων και αναγκών και η οποία παίζει κομβικό ρόλο στην ανάκτηση της προσωπικής ταυτότητας και των δικαιωμάτων.

Η φετινή συνάντηση γίνεται μέσα σε συνθήκες που ένας χωρίς προηγούμενο φόβος επιχειρείται να επιβληθεί πάνω σ΄ όλη την κοινωνία, ένας φόβος για το παρόν και το μέλλον όλων : μέτρα όπως αυτά που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, ξεπερνούν, στον τρόμο που προκαλούν, ακόμα και τα πιο εφιαλτικά όνειρα που είχε ποτέ ο καθένας από μας.

Δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος, κατάρρευση του συστήματος υγείας, ανεργία και επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Όλα αυτά, μας λένε, είναι «αναπόφευκτα». Μήπως, όμως, δεν πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την προπαγάνδα των ΜΜΕ; Μήπως κάποια συμφέροντα θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε το μύθο του «αναπόφευκτου», ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει άλλη λύση, προκειμένου για να διαφυλάξουν τα δικά τους κέρδη εις βάρος της δυστυχίας και της εξαθλίωσης των πολλών;

Ο καθένας έχει μάθει από τις ποικίλες εμπειρίες, που είχε, του φόβου, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις, αλλά ο βασικότερος, η προϋπόθεση για όλους τους άλλους τρόπους, είναι να μην είναι κανείς μόνος τουνα μπορούμε να εμπιστευτούμε και να σχετιστούμε με τους άλλους, να λειτουργούμε συλλογικά. Μόνο από κοινού με τους άλλους μπορεί να νικηθεί ο φόβος και να χαραχτούν διαδρομές χειραφέτησης για τον καθένα και για την κοινωνία ολόκληρη.

Η συνάντηση της 24-245 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια ευκαιρία για συνεύρεση, για αμοιβαία γνωριμία, για ν΄ αφηγηθεί κανείς τη δική του ιστορία και ν΄ ακούσει τις αφηγήσεις των άλλων, για επαφή με εμπειρίες και κινήματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία και Αγγλία), για να επεξεργαστούμε τις διαδρομές που έχουμε ήδη ανοίξει, αλλά και να επινοήσουμε και να βάλουμε σε κίνηση καινούργιες.

Ο καθένας μπορεί και πρέπει να κάνει την εποικοδομητική του κριτική, να μπει σε σχέση με τους άλλους και να συμβάλει στη συζήτηση για το «στίγμα» που εξακολουθεί να περιβάλλει τον  λεγόμενο «ψυχικά ασθενή».

Να ξαναδούμε τα αιτήματα στα οποία κατέληξε η περσινή συνάντηση  (για θέσεις εργασίας, για τους ΚΟΙΣΠΕ, για αύξηση των επιδομάτων, για το ξεπέρασμα των πρακτικών της ιδρυματικής βαρβαρότητας με την αλλαγή των παραδοσιακών νοοτροπιών και την οικοδόμηση ριζικά εναλλακτικών κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που σέβονται τον «ψυχικά πάσχοντα» κλπ) μέσα στις σημερινές συνθήκες που ανατρέπουν δραματικά τα όποια κεκτημένα δικαιώματα (έστω και λίγα) δεκαετιών.

Να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί αυτό που θεωρούμε ως ψυχική υγεία για τον καθένα, αλλά και μια ζωή βιώσιμη για όλους.

Και όλοι μαζί να μιλήσουμε, να σκεφτούμε και να δούμε πώς διεκδικούμε και πώς παλεύουμε για ψυχική υγεία και για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πώς προσανατολιζόμαστε στο σήμερα, όχι στο «ύστατο σήμερα», στο οποίο θέλουν να μας εγκλωβίσουν, αλλά σ΄ ένα σήμερα που ανοίγεται στο αύριο, στο μέλλον.

 

24-25 Ιουνίου 2010

 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας

 (Ν. Τρυπιά 45)

 Προσέλευση 09.00

 Έναρξη εργασιών 10.00

  Θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας

 Μουσικά δρώμενα

 Συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα Playback Ψ

  

Διοργάνωση:

«ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων», «Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας», «Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας», «Πανελλήνια Επιτροπή πρώην χρηστών και επιζώντων της Ψυχιατρικής», «Σωματείο ‘Αυτοεκπροσώπηση’», «Αντιστίγμα-Δίκτυο για τα δικαιώματα και τις παραβιάσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας», «Ομάδα Αυτοβοήθειας ‘Hearing Voices’ Ν. Φιλαδέλφειας», «Σωματείο πρώην και νυν νοσηλευόμενων Δρομοκαϊτείου ‘Αυτονομία’»

Πρόσθετες πληροφορίες