Ψίθυροι στις φυλλωσιές: Μηνύματα με νόημα προς την ανάρρωση και την χειραφέτηση

Ημερίδα του Δικτύου

Ακούγοντας Φωνές

11 Μαΐου 2019

 

στη Σχολή Καλών Τεχνών,

 Αμφιθέατρο Giorgio de Chirico

Πειραιώς 256

 

 

Ψίθυροι στις φυλλωσιές:

Μηνύματα με νόημα προς την ανάρρωση και την χειραφέτηση

 

  

Είσοδος ελεύθερη

 με προαιρετική οικονομική ενίσχυση

 

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Ελληνικού Δικτύου "Ακούγοντας Φωνές"

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση της ομάδας αυτοβοήθειας Αθήνας και έντεκα χρόνια μετά το πρώτο δημόσιο άνοιγμα του Δικτύου στην Ελλάδα νιώθουμε την επιθυμία να γίνουμε σίγα σιγά περισσότερο ορατοί και ορατές. Επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα χώρο μοιράσματος προσωπικών και συλλογικών εμπειριών καθώς και προβληματισμών στη διαδρομή των ανθρώπων προς την χειραφέτηση και την ανάρρωση.

Θυμίζουμε πως για το Δίκτυο η ανάρρωση δεν νοηματοδοτείται ως εξοστρακισμός των φωνών ή/και των παρανοϊκών ιδεών, μια στάση χαρακτηριστική της κυρίαρχης ψυχιατρικής, αλλά ως κατανόησηαποδοχή και αφομοίωση του συναισθηματικού τους νοήματος. Επιπλέον η χειραφέτηση αποκτά νόημα ως ανάκτηση της δύναμης, της θετικής διάθεσης και της αυτονομίας του ατόμου, ως απελευθέρωση από την καταπίεση που του ασκείται.

Αυτή η διαδρομή δεν είναι ούτε γραμμική ούτε και έχει ένα προκαθορισμένο τέλος. Αντίθετα συνιστά μια συνεχή διεργασία με καθημερινές μάχες και διαπραγματεύσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι μια διαδρομή που για κάθε άνθρωπο έχει διαφορετικές προεκτάσεις υπαρξιακές, κοινωνικές, πολιτικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες. Πρόκειται δε για μια διαδρομή που δεν σηματοδοτεί πάντα διαδρομή ενός «ασθενούς».

Κάθε βήμα σε αυτή τη διαδρομή είναι σημαντικό: η στιγμή που βρήκα ένα φίλο, η πρώτη μου επαφή με μια ομάδα αυτοβοήθειας, η μέρα που ένας άνθρωπος με άκουσε πραγματικά, μια μικρή α-συνέχεια στη ρουτίνα της κατασκευαζόμενης χρονιότητας, μια μικρή επιτυχία με τη μείωση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και το γεγονός πως έπειτα από χρόνια φαρμακοθεραπείας είναι κανείς ακόμα ζωντανός και δημιουργικός.

Διοργανώνουμε λοιπόν μια ημερίδα, μια συλλογική γιορτή όπου τίποτα δεν είναι για πέταμα. Κάθε μικρή ιστορία, κάθε μικρό λιθαράκι είναι χρήσιμο και δεν αφορά μόνο ανθρώπους με ψυχιατρική εμπειρία: άμεσα ενδιαφερόμενοι, συγγενείς και φίλοι, επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας  όλοι μας έχουμε κάτι να δώσουμε και να πάρουμε στη διαδρομή μας προς μια πιο χειραφετητική συνθήκη.

Το κάλεσμα που έγινε ήταν προς  όλους και όλες να μοιραστούν κάτι από τις δικές τους διαδρομές ανάρρωσης και χειραφέτησης σε έναν ανοιχτό, δημιουργικό χώρο ελεύθερης έκφρασης και συνδιαλλαγής, όπου ηχογραφήσεις, εικαστικά μέσα, βίντεο, ποιήματα, δρώμενα, κόμικ, αφηγήσεις και ό,τι άλλο είναι καλοδεχούμενα.

Τέλος να θυμίσουμε πως τούτη η γιορτή είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μας Ιουλία που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο χρόνο. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν με ένα δικό της ποίημα:
 

Οι φωνές: μια Οδύσσεια που συνεχίζεται
Πληγή μουδιασμένη από δέος και φόβο.
Το καράβι στους Φαίακες ξαναγύρισε
που κρύβουν της καρδιάς μου το δρόμο. (1987)

Με εκτίμηση,

"Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές"

 

Πρόγραμμα

10:00: Προσέλευση

 

 

10:30: Αφιέρωμα στην Ιουλία Απέργη

 

11:00 - 12:30: Προσωπικές και συλλογικές ιστορίες χειραφέτησης (1ο μέρος)

 

  • Alex Ηart: "Δες το φόβο. Λάμψε διαμέσου".
  • Μαρίνα Λυκοβουνιώτη: "Το τρίπτυχο: μορφές εξουσίας ανθρώπινες ή και όχι"
  • Ανθούλα Μαρινάκη: "Η φωνή μέσα μου"
  • Γιώργος Κελεπούρης: Modern Day Junkie
  • Ομάδα επαγγελματιών "Ακούγοντας Φωνές": "Τι ανάγκη έχεις εσύ; Στιγμιότυπα από μια πορεία χειραφέτησης"

  

12:30 - 12:45: Διάλειμμα

  

12:45 - 14:30: Προσωπικές και συλλογικές ιστορίες χειραφέτησης (2ο μέρος)

 

  • Nur Sheikh: "Ουπς! Αλλαγή του πλάνου!… ή και όχι;"
  • Ομάδα αυτοβοήθειας Αθήνας: "Χειραφέτηση: από μια αφηρημένη έννοια σε κάτι χειροπιαστό"
  • Ομάδα αυτοβοήθειας Αγρινίου
  • Γιάννης Αναστασίου: "Πέτρινοι χρόνοι"
  • Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία: "Αντίσταση στην κατασταλτική ψυχιατρική- Αγώνας διάρκειας για μια χειραφετητική ψυχική υγεία"

 

14:30 - 15:00: Διάλειμμα

 

15:00 - 17:00: Βιωματικό Εργαστήριο: "Από την προσωπική ελευθερία στην συλλογική δύναμη"

Συντονίζει η Ανθούλα Μαρινάκη

  

17:00 - 17:30: Διάλειμμα

  

17:30 - 19:30: Θέατρο του Καταπιεσμένου: "Με γεια τη δουλειά!"

 

Σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας στην είσοδο του αμφιθεάτρου θα λειτουργεί εικαστική έκθεση με έργα από ανθρώπους που ενδιαφερθήκαν να εκπροσωπηθούν με άλλα μέσα πλην της προσωπικής αφήγησης (ζωγραφική, βίντεο, ήχος κ.α.)

 

 

 

Και ένα σύντομο ενημερωτικό μήνυμα

Το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες μια συζήτηση στους κόλπους του προκειμένου να αναζητήσει διεξόδους για ένα επιπλέον άνοιγμα στην κοινότητα.  Στεγαζόμαστε μέχρι τώρα, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, σε έναν υπόγειο χώρο στην Τροίας 44, στην πλατεία Βικτωρίας, ο οποίος μας έχει παραχωρηθεί. Πλην όμως, ο συγκεκριμένος χώρος έχει σοβαρά προβλήματα υγρασίας, έλλειψης φωτός και ήλιου κ.α.

Δεδομένου ότι η απήχηση του Δικτύου καθώς και οι δράσεις μας επεκτείνονται, φιλοδοξούμε να βρούμε έναν νέο χώρο στην Αθήνα που θα μπορέσει να στεγάσει τις δραστηριότητές μας, μερικές από τις οποίες είναι ο συντονισμός ομάδων αυτοβοήθειας, η διοργάνωση σεμιναρίων και συζητήσεων. Για το σκοπό αυτό είμαστε σε επικοινωνία και με άλλες ομάδες και συλλογικότητες για πιθανή συστέγαση.

 Τα οικονομικά του Δικτύου είναι εξαιρετικά περιορισμένα, για τούτο και ζητείται η ελεύθερη οικονομική συνεισφορά από όσους και όσες το επιθυμούν. Συνειδητοποιούμε πως η δύναμή μας βρίσκεται στο μήνυμα που εκπέμπουμε και στο διαρκώς επεκτεινόμενο δίκτυο ανθρώπων που στηρίζουν τις προσπάθειές μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες εκ των προτέρων

 

Αφίσα Μάιος 2019

 

Πρόσθετες πληροφορίες