Λίγα λόγια για εμάς

Εν όψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου για το χώρο της ψυχικής υγείας και διαφόρων φαινομένων αισχροκέρδειας που δυστυχώς ευνοούνται από το περιρρέον κλίμα,  είναι σημαντικό όσες-οι παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Δικτύου Hearing Voices να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

Στην Ελλάδα λειτουργούμε ως μέλος του Intervoice (Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης, Μόρφωσης και Έρευνας για τις Φωνές, www.intervoiceonline.org) και χρησιμοποιούμε εναλλακτικά κατά περίπτωση τους τίτλους «Hearing Voices Network», «Ακούγοντας Φωνές» ή «Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές». Βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές αυτοβοήθειας και ομότιμης υποστήριξης που διέπουν το διεθνές δίκτυο και το καθιστούν ένα αυθεντικό κίνημα βάσης. Ως τέτοιο, το δίκτυό μας δεν λειτουργεί ιεραρχικά ή μέσα σε ένα στενό θεσμικό πλαίσιο. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κανένα μέλος δεν ασκεί έλεγχο σε μεμονωμένες δραστηριότητες άλλων μελών μας, αλλά βασιζόμαστε σε σχέσεις καλής πίστης ως προς την τήρηση των αρχών μας και τη συμπόρευση κάθε μέλους με τις αξίες μας οποτεδήποτε αναφέρεται στο δίκτυο ή παίρνει την πρωτοβουλία να το εκπροσωπήσει. 

 

Το  Hearing Voices Network δεν προσφέρει οποιουδήποτε είδους ιατρικές ή ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες. Οι ομάδες αυτοβοήθειας στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη μας αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση που εστιάζει στη θετική συμβολή της ανταλλαγής ιδεών και του αλληλοσεβασμού ανθρώπων με ασυνήθιστες ψυχικές εμπειρίες. Με την ανάδειξη κεντρικά της δυναμικής της εμπειρίας, καθώς και των ανθρώπων που βιώνουν ασυνήθιστες εμπειρίες ως ειδικούς μέσω αυτής, επιδιώκεται η υπέρβαση παραδοσιακών ρόλων και τρόπων συνάντησης επαγγελματιών και μη, πέρα από τις κυρίαρχες πρακτικές διαχείρισης του ψυχικού πόνου. Έτσι, αν και πολλά μέλη του δικτύου μας είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ή έχουν σχετική κατάρτιση, δεν κλήθηκαν ποτέ να συμμετέχουν με αυτή τους την ιδιότητα. Επιπλέον, το δίκτυο δεν  συστάθηκε για να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε ως δεξαμενή πελατών ή μέσο προσπορισμού προσωπικών οικονομικών οφελών. Αντιθέτως, βασίζεται στην αφιλοκερδή διάθεση πολύτιμου χρόνου και δυναμικού από ανθρώπους που εκτιμούν τη σημασία της ανάδειξης του προσωπικού βιώματος ως πηγή γνώσης για την αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου και σέβονται τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Διαμορφώνουμε από κοινού τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου, συνδημιουργούμε, συνδιοργανώνουμε και συναποφασίζουμε τα περιεχόμενα των εκδηλώσεων και τις δράσεις μας επιδιώκοντας την ουσιαστική συμμετοχή και τη συνεργασία ατόμων με ασυνήθιστες ψυχικές εμπειρίες και επαγγελματιών και μη που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του δικτύου. Σημαντικό κριτήριο για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών μας, εκπαιδευτικών σεμιναρίων κοκ είναι η συμμετοχή και στήριξη από ανθρώπους που οι ίδιοι ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Επιπρόσθετα, προϋπόθεση για να αναλάβει κάποιος μια σχετική παρουσίαση είναι η πρότερη λήψη εκπαίδευσης, εποπτείας και ενημέρωσης από επώνυμα μέλη του Διεθνούς δικτύου με αδιαμφισβήτητη κατάρτιση και πείρα στην παράδοση δεξιοτήτων και γνώσεων που αφορούν στο θεωρητικό, μεθοδολογικό και αξιακό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία μας.

Κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται εκτός των ορίων που πιο πάνω περιγράψαμε, σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το σκοπό ύπαρξης του Δικτύου των Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές, παρά μόνο προσωπικές φιλοδοξίες άσχετες από αυτό και δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για την εγκυρότητα και υπευθυνότητα της. Ενέργειες επαγγελματιών που χρησιμοποιούν αυτή την κίνηση είτε ως μέσο προσωπικής προβολής είτε ως δεξαμενή πελατών συνιστούν έμμεσο τρόπο εκμετάλλευσης των ανθρώπων με ασυνήθιστες εμπειρίες. Τέτοιου είδους πρακτικές δε συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του δικτύου και δεν υποστηρίζονται από αυτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Hearing Voices Network δεν είναι ένας αόρατος φορέας, αλλά ζωντανός χώρος συνεχούς συνεύρεσης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που το στηρίζουν με την παρουσία τους να διαμορφώνουν μια στερεή κρίση σχετικά με τις προθέσεις και το περιεχόμενο κάθε εγχειρήματος που χρησιμοποιεί την υπογραφή του.

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσθετες πληροφορίες