Διαδήλωση Τρίτη 21/5/2019 - 12:00. Υπουργείο Υγείας - Αριστοτέλους 17

Τελικά ήρθε... θα μείνει;
 
Ο λόγος για τον νόμο περί της λεγόμενης, Ακούσιας Ψυχιατρικής Περίθαλψης στην Κοινότητα, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 8/5/2019.
 
Ο εν λόγω νόμος προτείνοντας μόνο τεχνοκρατικές λύσεις γύρω από την ακούσια νοσηλεία και όχι μια αληθινά κοινωνική και ολιστική προσέγγιση στην ψυχική δυσφορία και ψυχικό πόνο που πολλοί/ες από εμάς έχουμε βιώσει, προσπαθεί να μας πείσει ότι θα μειώσει τις ακούσιες νοσηλείες. Αν και όπως γράφεται στα περιεχόμενα του  η φράση, ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη υπάρχει σε πολλά από τα άρθρα του. Πως θα καταφέρουν τώρα να μειώσουν τις ακούσιες νοσηλείες εφαρμόζοντας ξανά κάτι ακούσιο, είναι άξιο απορίας . Δεν αποκλείει την βίαιη μεταφορά του, την καθήλωση αλλά ούτε την παρέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση που ο άμεσα ενδιαφερόμενος αρνηθεί την κατ' οίκον εξέταση και θεραπεία του. 
 
Διαδήλωση
Τρίτη 21/5/2019 - 12:00. Υπουργείο Υγείας - Αριστοτέλους 17
 
Εμείς ως Δίκτυο Ανθρώπων που ακούνε Φωνές θα είμαστε εκεί για να εκφράσουμε τις ενστάσεις μας για το συγκεκριμένο νόμο.  Η προσέγγιση του Δικτύου είναι διαφορετική από την παραδοσιακή ψυχιατρική, καθώς δεν αντιμετωπίζει εμπειρίες όπως οι φωνές ως «ψευδαισθήσεις» και συμπτώματα ενός «ελαττωματικού εγκεφάλου», αλλά ως βιώματα με νόημα που συνδέονται στενά με την προσωπική ιστορία κάθε ατόμου. Ενώ η «λύση» που συχνότερα προτείνει η ψυχιατρική είναι σχεδόν αποκλειστικά η  χρήση ισχυρών φαρμάκων τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν πολύ σοβαρές παράπλευρες συνέπειες στην υγεία του ατόμου αλλά και πολλές καταστροφικές προεκτάσεις όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση και η αποδυνάμωση, το Hearing Voices Network τίθεται ενάντια σε μοντέλα χειραγώγησης και προσπαθεί να προσφέρει επιλογές χειραφέτησης που επικεντρώνουν στην αξία της νοηματοδότησης της εμπειρίας, της κατανόησης των πολύπλοκων συνιστωσών της ανθρώπινης ύπαρξης και της αυτοβοήθειας και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν  τις εμπειρίες τους αυτές και τις ιδέες τους με άλλους. Παράλληλα επιδιώκει να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες επαγγελματιών αλλά και των συγγενών και φίλων καθώς όλες και όλοι όσοι εμπλέκονται είναι σημαντικό να έχουν λόγο.
 

Πρόσθετες πληροφορίες