Ομάδα υποστήριξης συγγενών και φίλων HVN

Τον χειμώνα του 2011 δημιουργήθηκε η ομάδα υποστήριξης συγγενών και φίλων ατόμων με ψυχιατρική διάγνωση του Hearing Voices Network Αθήνας.

Όπως και οι υπόλοιπες ομάδες του δικτύου, βασίζεται σε αρχές και πρακτικές αυτοβοήθειας. Μέσα από ιστορίες και αφετηρίες διαφορετικές, τα μέλη αυτής της ομάδας συναντιόμαστε κάθε δεκαπενθήμερο στον κατειλημμένο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ αναζητώντας τα κοινά σημεία των βιωμάτων μας, τον τρόπο να μοιραστούμε και να ανοιχτούμε, να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες,τους φόβους, τις ελπίδες μας. Σπάζοντας διαδρομές μοναχικές, σιωπηλές,ενοχικές επιχειρούμε να συναντηθούμε πέραν των στερεοτυπικών και στιγματιστικών λόγων και να καταστρώσουμε νέους τρόπους να ακούμε, να συναισθανόμαστε, να διαχειριζόμαστε το άγχος και την αβεβαιότητά μας μπροστά στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία της αξιοπρέπειας των οικείων μας και τον σεβασμό προς τα προσωπικά τους δεδομένα, επιδιώκουμε αυτή η ομάδα να αποτελέσει τον χώρο εκείνο όπου οι άνθρωποι που νοιάζονται για ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που υποφέρει ψυχικά και νιώθουν πολύ μόνοι γιατί δεν ξέρουν που ή πως να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους, ντρέπονται να μιλήσουν για όλα όσα τους προβληματίζουν και συνήθως αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας διεκπεραιωτικά, χωρίς να λαμβάνουν την υποστήριξη στην οποία ελπίζουν, θα μπορέσουν να ιχνηλατήσουν κομμάτια των δικών τους εμπειριών, να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν με διαφορετικούς τρόπους τον ψυχικό πόνο, τις σχέσεις και τις πρακτικές τους.

Βασική αρχή και αυτονόητο για την ομάδα συγγενών και φίλων είναι ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους με ειλικρινές ενδιαφέρον, οι οποίοι δεν έχουν

υπάρξει κακοποιητικοί απέναντι στα πρόσωπα που αγαπάνε και στα οποία θέλουν να συμπαρασταθούν. Επίσης, για εμάς ο άνθρωπος μας δεν αποτελεί ένα δακτυλοδεικτούμενο πρόβλημα, πίσω από το οποίο επιλέγουμε να κρύβουμε τις δικές μας αδυναμίες ή δυσκολίες. Δεν βρίσκουμε χρήσιμες τις ταμπέλες και δεν συναντιόμαστε για να οικειοποιηθούμε την ψυχιατρική γλώσσα ώστε να βγάλουμε τις δικές μας διαγνώσεις και ετυμηγορίες, απουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Για εμάς, η ανοιχτότητα και η υποδοχή εναλλακτικών ερμηνειών της εμπειρίας των φωνών και άλλων ασυνήθιστων εμπειριών αποτέλεσε μια ελπιδοφόρα και απελευθερωτική προοπτική, μια δυνατότητα να καταλάβουμε, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε χτίζοντας σχέσεις ισοτιμίας, σεβασμού και ουσιαστικής προσφοράς σε όσους αγαπάμε. Γι’ αυτό και η συμμετοχή μας στην ομάδα σημαίνει ότι περισσότερο μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με θάρρος για εμάς και όχι για τους άλλους. Όσο και αν αντιλαμβανόμαστε τη θέση τους με ενσυναίσθηση, δεν θα γίνουμε ποτέ εκείνοι, δεν θα χαρούμε και δεν θα υποφέρουμε με τον ίδιο τρόπο. Καθένας μας μπορεί να μιλάει με σιγουριά για ό,τι του συμβαίνει στον παρόντα χρόνο και για όσα έχει μέσα στο δικό του μυαλό μια δεδομένη στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τις αβεβαιότητές μας είναι να συμφιλιωνόμαστε με αυτές.

 

Επικοινωνία: 

email:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ: 694 786 4432 (Ισμήνη)

πρωινές ώρες 11:30 με 12:30 Δεύτερα και Πέμπτη 

 

Πρόσθετες πληροφορίες